2014. május 20., kedd

Blue Jeans: Dalok Paulának

Sziasztok!

A fenti regény nemzetközileg elképesztően sikeres, de én mégis úgy látom, hogy nálunk nem terjedt el különösebben. Ennek többféle okát is el tudom képzelni, de nem is számít. Egyébként ha valaki közületek olvasta, nagyon kíváncsi vagyok az ő véleményére is, nyugodtan írjatok kommentben. :)
Ha megnézitek molyon, láthatjátok, hogy elképesztően alacsony,  57%-os átlagértékelést kapott. Ezzel nem feltétlenül értek egyet, de belátom, hogy rengeteg hibája volt a könyvnek. Előre is elnézést kérek, ha kicsit zavaros lesz a bejegyzés, de annyira bonyolult és fordulatos az egész könyv, hogy képtelenség szép sorban leírni a dolgokat.

 Blue Jeans: Dalok Paulának
Értékelés: 5/3.5
Borító:5/4- a történethez végülis illik
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 576
Fordító: Seres Krisztina
Eredeti cím: Canciones para Paula

 

A könyv 

Paula
A sztori alapötlete abszolút modern: a két főhős (legalábbis az elején azt hittem, hogy két főhős lesz) az interneten ismerkedik meg egymással, majd pár hónap levelezés után végre megbeszélnek egy személyes találkozót. Rengeteg dologban különböznek, például Paula 17, Ágnel pedig 22 éves, de ennek ellenére eddig nagyon jól megvoltak.  
Igen ám, de a randi előtt Ángelnek gondjai akadnak a szerkesztőségben. és nem tud időben odaérni a találkára. A lány egy idő után megunja a várakozást és bemegy egy közeli kávézóba olvasni.És lássatok csodát, egy Álex nevű fiú éppen ugyanazt a könyvet olvassa ott, mint ő! Beszélgetnek egy kicsit, a fiú megad neki egy elérhetőséget- hozzá kell tenni, elég nyálas módon-, és elbúcsúznak.
Ángel
De hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet, időközben ha egy kicsit késve is, de megérkezik Ángel. Ja, és mintha még nem lenne elég sablonfordulat a könyvben, természeten Paula nekimegy a fiúnak, és ekkor jönnek rá, hogy ők valójában már ismerik egymást.  Természetesen megbeszélik, hogy találkoznak még, és ezennel hivatalosan is kezdetét vette a love story.
Persze sokan ellenzik kettejük kapcsolatát, először Paula barátnői, a Cukorkák sem bíznak meg a lány internetes barátjában, nem beszélve a szüleiről. Az 5 évnyi korkülönbség pedig csak ront a helyzeten. 
És akkor bonyolítsuk még tovább a dolgokat: amikor Ángelnek interjút kell készítenie egy Katia nevű, rózsaszín hajú énekesnővel, a lány beleszeret. Egyre többet találkoznak és közelebb kerülnek egymáshoz, de nem úgy tűnik, hogy a fiú viszonozná Katia érzéseit.
Álex
De ne feledkezzünk el Álexről sem: ő egy fiatal, ígéretes írópalánta, aki szintén szívesen tölti az idejét Paula társaságában. Bár a lány hivatalosan most Ángellel jár, ez nem akadályozza meg abban, hogy megpróbálja meghódítani őt. Programokat szervez, megkéri, hogy segítsen neki a készülő könyve népszerűsítésében. Róluk is elmondható, hogy folyamatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, keresik egymás társaságát és már-már napi szinten beszélnek. 
Paula szüleinek már azt is nehéz volt elfogadniuk, hogy a lányuk barátja 5 évvel idősebb nála, de szerintetek hogy kezelik azt, hogy még egy- szintén valamivel idősebb- fiú ólálkodik körülötte? Hát, érdekesen. Mindeközben persze a többi lány irigykedik, amiért minden fiú csak Paulára figyel, és nekik nem marad semmi.
Mario
 Igen, szinte minden történetbe kell egy szerelmi háromszög, csakhogy itt az író nem áll meg ennyinél. Tovább kuszálja a szálakat azzal, hogy Paula egyik barátnőjének az öccse, Mario is őt szereti. A fiú korrepetálja őt matekból, lesi minden kívánságát, de a lánynak csak nem esik le a helyzet addig, amíg Mario váratlanul meg nem csókolja. Csakhogy ő biztos abban, hogy nem ezt a fiút szereti.
De ne aggódjatok, még nincs vége. Eddig felsoroltam (többé-kevésbé) azokat a fiúkat, akik bele vannak esve Paulába. Viszont a fiúk rajongóiról Katia kivételével eddig még nem esett szó.
Dióhéjban és tőmondatokban: Álexnek van egy mostohatestvére, Irene, aki szerelmes belé. Ez elég bizarr, még akkor is, ha nem vér szerinti rokonok.
Paula egy másik barátnője, Diana Mariot szereti, és neheztel is a lányra amiatt, amiért a fiú csak őt veszi észre.
De itt egy ábra, nagyjából "csak" ennyiről van szó, és ki is fújt a történet: 


Véleményem

Tudom, nincs épeszű ember, aki élvezte volna ezt a bejegyzést, de ha eljutottatok idáig, akkor minden tisztelet nektek a kitartásotokért. ;)
Először is elmondanám, hogy annyira nem volt rossz könyv, de jónak sem mondanám, és biztos, hogy sosem olvasom el többet. Azért nem árt tudni, hogy a könyv eredetileg az interneten jelent meg fejezetenként, de akkora rajongótábora lett, hogy hamarosan papír alapon is megjelent- és még több rajongót szerzett. Ehhez hozzátartozik, hogy ez a spanyoloknál történt, akiknek azért jelentősen más az életstílusuk és felfogásuk, mint nekünk, és ez végig érződött a könyvön.
Ami még rengeteget rontott az összhatáson, az az egyszerű és gyerekes megfogalmazás volt. Olyan volt, mint amikor a tanár felolvassa a sulis fogalmazásokat: elfogadható, de nem kiemelkedő.
A szerelmi akárhányszög az elején még elment, de aztán kezdett egyre idegesítőbbé válni, pláne, hogy ide-oda ugráltunk térben és időben, attól függően, hogy éppen melyik szálon futott a történet. Ez egyszerre általában három-négyet jelentett.
És akkor most jönne az a rész, hogy pozitívumokat mondok, csak az a baj, hogy nem tudok. Csak azt tudom felhozni, hogy el lehetett olvasni. Nem volt olyan rossz, voltak részek, ahol kifejezetten izgalomban tartott, de azért mégsem lettem a rajongója, és ha kellett, gond nélkül le tudtam tenni. Az egész olyan nyújtott tésztás volt, nem értettem, hogy miért kell ennyit írni. Az zavart a leginkább, hogy nem igazán volt története és üzenete, ha nem lett volna az a sok fiú és sok lány, akkor igazából le lehetett volna rendezni pár oldalban. 
Mivel könyvtárból vettem ki, a második részét is elolvastam, ami nekem egy kicsit jobban tetszett, de még nem tudom, írok-e róla értékelést, lehet, hogy felesleges. Mindenesetre a nemrég megjelent harmadik részt sem fogom megvenni, ha meglesz a könyvtárban, rászánom magam, mert tényleg kíváncsi vagyok, hogy ebből mégis mi a fenét lehet kihozni a végére. :D
Azokat biztatnám az elolvasására, akik szeretik az ilyen történeteket, vagy például sorozatokat,  mert ők szerintem tényleg élvezhetik. Valószínűleg én is a spanyolmániám miatt bírtam ki, bár a latin-amerikai sorozatokat is inkább kihagyom, lehet, hogy talán ezt is ki kellett volna?



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése