2014. június 22., vasárnap

Colleen Houck: A tigris átka

Sziasztok!

Annyi könyve van már a Könyvmolyképzőnek, hogy gyakorlatilag lehetetlen az összeset elolvasni, hiába van a nagyja a várólistámon. Annak viszont nagyon örülök, hogy A tigris átkát megláttam a könyvtárban- ilyenkor jön az az ismerős érzés: hogy a fenében voltam meg eddig enélkül? Jó, nem mondom, hogy például egy Harry Potter fontosságú könyv az életemben, ennek ellenére viszont teljesen a magaménak érzem a szereplőket és a történetet.



 ALAPINFÓK

 Cím: A tigris átka
Sorozat: Tigris (1.) ; Vörös Pöttyös
Írta: Colleen Houck
Fordította: Pásztor Judit
Oldalszám: 534
Kiadás éve: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti borító? : nem




Amit tudni érdemes

Colleen Houck
A könyv egy ötrészes sorozat első kötete. Ha nagyon szúrós szeműek vagyunk, akkor az alapötletben felfedezhetünk némi sablonosságot, de a kivitelezés határozottan egyedi- néhány korábban már jól bevált elemmel. Hihetetlenül nagy jártassággal és egyre nagyobb részletességgel mutatja be az indiai kultúrát és hitvilágot, tehát hogyha valakit érdekel az ország vagy akár a vallás, annak már alapból ajánlom. Ha meg nem, akkor olvasás után biztosan felkelti az érdeklődésedet. :)
Molyon eddig a pillanatig 250-en olvasták és 145-en csillagozták, jelenleg 86 %-on áll, de többször is volt már 90 fölött. Sőt, 61 ember kedvencnek, és jó 130-130 pedig váró- illetve kívánságlistán szereplőnek jelölte. Én úgy gondolom, hogy ezek a számok már önmagukban nagyon meggyőzőek, de ha számotokra nem, akkor hadd próbálkozzam meg én is az ajánlásával. :)
A regényből 2015-ben filmet is készítenek.

A könyv

Dhiren/ Ren
Az expozíció nagyon aktuális, bárki bele tudná képzelni magát. Kelsey, a főhősnőnk ugyanis nyári munkát keres- ami valljuk be, nem mindig könnyű feladat-, de a központban nem éppen egy szokványos melót találnak neki. Ugyanis egy két hétig a városban állomásozó vándorcirkuszhoz osztják be!
A cirkusz tele van állatokkal és furcsa, különleges  emberekkel, de Kelsey figyelmét a Dhiren nevű fehér tigris kelti fel. Természetellenesen szelíd, jámbor állat, de azért végső soron mégiscsak egy vadmacska, akitől jobb távol maradni- a lány azonban mégis megmagyarázhatatlanul kötődik az állathoz. "Beszélget" vele, gondoskodik róla, és egyre jobban retteg a naptól, amikor ott kell hagynia ideiglenes munkahelyét.

Kelsey
Egy nap érdekes látogató érkezik a társulathoz, aki a tigris felől Mr. Kadamnak (a vevőnek) más tervei is vannak. Állást ajánl a lánynak Indiában, mint Ren gondozója. Mindent biztosítana neki: szállást, utazást, városnézést és természetesen fizetést is. Kelseynek csak igent kell mondania. Ő pedig pontosan ezt teszi.
érdeklődik. Kelsey már Dhiren eladásának gondolatától is rosszul van, de rövid időn belül kiderül, hogy
Az út azonban nem egészen úgy alakul, mint ahogy a lány számított rá. Egyszer csak azon kapja magát, hogy a dzsungelben lohol egy szabadon engedett fehér tigris után, és jobb híján az éjszakát is ott tölti. Ren viszont nem bántja őt. Hagyja, hogy Kelsey hozzá bújjon, és semmi jelét sem mutatja annak, hogy inkább elfogyasztaná vacsorára.

Ren
Aztán megtörténik a lehetetlen: Kelsey elveszíti a tigrist, akit rábíztak. Nem látja sehol, helyette viszont ott áll előtte a leghelyesebb srác, akit valaha látott, ami pedig a legfurcsább, hogy Renként mutatkozik be.  És hogy mi köze van egymáshoz egy 21. századi cirkuszi tigrisnek és India egykori trónörökösének? Szerintem már sejtitek.
Mindenesetre nem sokkal később már közösen próbálnak megtörni egy ősi, indiai átkot, egyúttal pedig megszerezni Durga istennő ajándékait, hiszen ezt követeli a prófécia. 
Oké, gondolom, mindenki rájött, hogy miért Vörös Pöttyös a történet, és persze a bonyodalom sem maradhat el. A két főszereplő már-már szükségszerűen egymásba szeret, de ha van egy fehér tigris, akkor kell lennie egy feketének is? Az írónő szerint igen.

Kishan
Kishant, Ren öccsét ugyanúgy sújtotta az átok. Több- érthető- okból kifolyólag a testvérek egyáltalán nem tartják a kapcsolatot, de Mr. Kadam és Ren azt remélik, hogy Kelsey segítségével ez változhat, és a lány hatására a herceg hajlandó lesz segíteni megtörni az átkot, mert őt nem zavarja annyira a tigrisalak, hogy önszántából, saját érdekéből törekedjen erre.
Végül úgy-ahogy sikerül bevonni, de világosan látszik, hogy inkább Kelsey-nek szól az érdeklődése, nem pedig Rennek vagy az átok megtörésének.




Véleményem

Durga istennő szobra
Tetszett, nagyon is! Imádtam az egészet, bár Kishan megjelenésekor már előre rosszul voltam, hogy na most akkor jön  megszokott Elena- Damon- Stefan- sztori, és megjegyzem, ez az érzés a második rész (A tigris küldetése) után csak erősödött. Egyszer ide húz, máskor oda. Magam is meglepődtem, de ezen hamar sikerült túllépnem. Mindig kell egy kis plusz izgalom, nem?
Úgy vagyok vele, hogyha visz magával a történet, akkor nem akadok fent apróságokon, ezért nem is tudok több negatívumot mondani, inkább áttérnék a könyv erősségeire. Az egyik kétségtelenül a kulturális háttér. Nagyon részletes, nagyon igazi, nagyon magával ragadó.
Szép "fordulatnak" tartottam azt is, hogy Mr. Kadamban, aki Rent már kezdettől fogva segítette, egy idő után Kelsey is feltétel nélkül megbízott.Sőt, meg is kedveltem a férfi karakterét, pláne, miután úgy éreztem, hogy a lány életében ő az egyetlen igazi szilárd pont, hiszen az egymással harcoló fivérek nem éppen mondhatóak annak.
Nem is tudok nagyon többet mondani a könyvről... Biztosan többször olvasós lesz, pláne, ha film is lesz belőle. A második részről is szeretnék majd írni, sőt, abba a bejegyzésbetervezek egy kis extrát Durgáról is.
Addig is az értékelésem:

5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése