2014. június 1., vasárnap

Kiera Cass: Párválasztó 3. The One- Az Igazi

Sziasztok!

Igazam van, ha azt gondolom, hogy nagyon-nagyon sokan vártátok már a Párválasztó-trilógia záró kötetét? Gondolom, rengetegen el is olvastátok már, bevallom, én sem most végeztem vele, de ami késik, nem múlik, úgyhogy itt az értékelés.  :) Ha még nem olvastátok, akkor a "kedvenc jeleneteim" részt ugorjátok át kérlek, de muszáj volt leírnom őket. :)

Kiera Cass: Az Igazi

Értékelés: 5/5***- sokkal, de sokkal, de sokkal-sokkal jobb volt, mint amire számítottam, de erről később :D

Borító: 5/5***- gondolom, erről nincs mit mondani

Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 346
Fordító: Gázsity Mila

Kedvenc szereplőim: Maxon, Celeste, a Királyné
Kedvenc jeleneteim (SPOILER!!!): Mer és Maxon "közös éjszakája", a lányok a szalonban (fényképezőgép), esküvő, valamint Celeste gesztusai


A könyv

Ugye ott tartunk, hogy még négy lány maradt a palotában, ők az Elit: America, Kriss, Celeste és Elise. Az már nem titok, hogy Maxon valódi érzéseket táplál America iránt és viszont, de hogy ezek az érzések mennyire kizárólagosak, az még kérdésesnek tűnik az elején. Igen, ott van Aspen, de ne ijedjetek meg, szerencsére nem azzal telik el a könyv fele, hogy a lány vívódik kettejük között- ha ez lett volna, lehet, hogy a falhoz vágom. Emellett természetesen Maxonnak is ott van a másik három lány, akik egy ideig gyakorlatilag háremként rajongják körbe, viszont nem éreztem azt, hogy még mindig versenyről lett volna szó. Egyszerűen csak húzták az időt, hozzáteszem, jó okkal, és így is lett a könyv kerek egész (szerintem). Az pedig kifejezetten jót tett a történetnek, hogy már csak ilyen kevés lány maradt, mert így jobban megismerhettük őket is.
Azt se felejtsük el, hogy az egyik "gonosz" még mindig maga a király, aki nemhogy csak nem kedveli Americát, hanem egyenesen arra játszik, hogy kidobhassa őt a palotából. Ő természetesen nem hagyja magát, de azt sem hagyja, hogy a király bármire kényszerítse, így Maxonnal más módot eszel ki: még jobban megkedvelteti magát a néppel. És ha törekszik rá, ha nem, mindig sikerül neki, bár ezek az incidensek az uralkodó szemében súlyosabbnál súlyosabb ballépéseknek számítanak, és America nem egyszer tényleg a kirúgás szélén áll. Csakhogy még Maxon apja sem tehet sok mindent a nép akarata ellen, így be kell érnie néhány fű alatti fenyegetéssel.
A királyné viszont még mindig egy hihetetlenül kedves teremtés, aki egyre jobb viszont ápol a lányokkal, és próbálja is segíteni őket. Nagyon megkedveltem őt, és rengeteg aranyos pillanat kapcsolódik hozzá.

A másik hatalmas problémát pedig még mindig a lázadók jelentik.Persze még most sem mindegy, hogy az északiak vagy a déliek támadnak-e, de ettől függetlenül mindkét csoport fenyegetést jelent. Viszont mi a helyzet akkor, ha az "ellenség" gyakorlatilag fehér zászlót lobogtatva érkezik a palotába?
Emlékeztek arra a jelenetre, amikor az egyik lázadó pukedlizett America előtt? Na, most ez a nő próbál társaival együtt szövetséget kötni Maxonékkal- természetesen a király háta mögött. Azt szeretnék, hogy a herceg ígéretet tegyen arra, hogy eltörli a kasztrendszert. Nem sürgetik a dolgot, csak valahogyan meg szeretnék változtatni a rendszert.Egyikük sem ellenkezik, hiszen Mer már megtapasztalta a rendszer szörnyűségeit, ő pedig Maxon figyelmét is felhívta a problémákra.
Igaz, hogy ezeket a változtatásokat csakis a leendő király lesz képes majd véghez vinni, America mégis a szívén viseli az ügyet. Titokban segítséget kér például az olasz hercegnőtől (ugye, emlékeztek, hogy ő régebben azt mondta, hogy Olaszország hajlandó lenne szövetséget kötni Illéával, amennyiben az utóbbi megszüntetni a kasztrendszert?), sőt, az előbb említett lázadó lánnyal is barátságot köt!

America és Maxon is egyre biztosabbak abban, hogy nemsokára összeházasodnak, de a bonyodalmak természetesen nem maradhatnak el.
A királlyal való összetűzések mellett ott van a lázadókkal kötött titkos szövetség, a déliek merényletei, az Elit többi tagja, Aspen, és még rengeteg más tényező. Mondanom sem kell, hogy a lázadók támadásai több halálos áldozatot is követelnek, ami a főszereplőket is közelről érinti.
America továbbra is gyötrődik, hogy mikor mondja el Maxonnak, hogy ki is Aspen valójában, de egyszer csak azon kapja magát, hogy már túl késő, és a hallgatása a koronába kerül. Illetve, dehogy a koronába, az őt nem érdekli: Maxont veszíti el. Reménykedjetek, hogy az írónő nem Shakespeare, és nem hagyja, hogy egy félreértés miatt minden érték odavesszen. ;)

Véleményem

Igen, a Csillagainkban a hiba után azt mondtam, hogy nem tudom, meg fogja-e érni akár egy könyv is utána a (három)csillagos ötöst. Hát, ez nagyon, de nagyon megérte!  Szerintem sokan furcsálljátok, hogy nekem 5 helyett igazából hét pontom van a könyvek értékelésére, de az ilyen esetekben én örülök neki, hogy még a csillagos ötös fölé is emelhetek valamit.



Imádtam, mert...

... valósak voltak a problémák. Belülről láthattuk, hogy milyen, ha egy nemzet fellázad, és nem szerelmes csöpögés volt az egész történet,  hanem erre is nagy hangsúly került.

... egyáltalán nem volt kiszámítható. Oké, azért sejtettem a végkifejletet, de voltak pillanatok, amikor megkérdőjeleztem, hogy mi lesz.

... nagyon aranyosak voltak a szerelmes jelenetek. És hihetőek.

... még a versengő lányok között is barátság alakult ki úgy, ahogy azt Amberly, a királyné megjósolta. 

... minden főbb szálat elvarrt az írónő. Igaz, hogy ezt néhányszor úgy oldotta meg, hogy egyszerűen kinyírta az illetőt, mondván, hogy ne okozzon gondot, illetve ne szenvedjen tovább (legalábbis gondolom, hogy ezt mondta), de akkor sem maradt kérdésem azon kívül, hogy mégis mi lesz Maxon esküvője után?

A lényeg, hogy egyszerűen imádtam. Azt meg utáltam, hogy vége lett, ezért is örültem nagyon, amikor megtudtam, hogy...


... a közeljövőben érkezik egy kiegészítő kötet a sorozathoz MAGYARUL!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése