2017. február 6., hétfő

MONDOK: 5 tippet az idegen nyelven való olvasáshoz

Sziasztok!

Biztosan sokan vagytok, akik szerettek nyelvet tanulni, és szeretnétek olvasással tovább fejlődni. Én már évek óta olvasok angolul, ez szinte már gond nélkül megy, de amikor először elkezdtem francia könyveket nézegetni, eléggé tanácstalan voltam. Így, utólag viszont az alábbi tippeket ajánlanám a pár hónappal fiatalabb önmagamnak:



1. Ne szégyelld a könnyített olvasmányokat!

        Bátorítják a kezdőket, mert rövidek és könnyen érthetőek. Különböző szintű kis könyvek/füzetek kaphatóak belőlük, úgyhogy mindenki találhat a nyelvtudásának megfelelőt. A legtöbb egyszerűsített olvasmány a lap alján kigyűjt pár szót is, úgyhogy az esetek többségében szótáraznod sem kell, mégis fejleszted a szókincsedet.

2. Olvass olyat, amit már ismersz!

        Ha már túlléptél a könnyített olvasmányokon, akkor a legegyszerűbb, ha olyan történettel folytatod, amit már ismersz. Hiába lesz anyanyelvi szintű a szöveg, tudni fogod, mikor minek kell történnie, így nem kapkodod ide-oda a fejedet, ha nem értesz minden egyes mondatot, hiszen végső soron így is, úgy is tudod, mi van odaírva.

        Ehhez a ponthoz klasszikus példa lehet a Harry Potter- ha szereted, mindenképp olvasd el azon a nyelven is, amit tanulsz, én rengeteget fejlődtem vele.
Vagy van esetleg egy könyv/sorozat ami nagyon tetszett magyarul, de nincs saját példányod belőle? Itt az alkalom, hogy beszerezd- csak egy másik nyelven!

3. Kezdetnek válassz egy vékony könyvet!

        ...és azzal se siess, nem hajt a tatár.  Valljuk be: olyan nyelven olvasni, amit még nem sajátítottunk el a kellő szinten, igenis fárasztó. Ha például a Trónok harcával kezded, és a megfelelő tempóban olvasol, nagyon lassan fogsz haladni a történetben, így nem lesz sikerélményed. 
        Nyelvtanulóként az idegen nyelven való olvasás célja nem az, hogy órákra bevackold magad a kanapéra, és ki se dugd a fejed a lapok közül. Ha így teszel, valószínűleg elkalandozol, és nem fogsz tudni rendesen odafigyelni. Olvass inkább sokszor keveset, többet érsz vele!
        Egyébként pedig néhány hónap alatt simán belejöhetsz annyira, hogy nekiugorhass terjedelmesebb regényeknek is, úgyhogy felesleges az elején beleugrani a mély vízbe.

4. Ne szótárazz folyamatosan!

        Rontja az olvasásélményt. Persze ha érzed, hogy egy szónak kulcsjelentése van, vagy többször előfordul, pötyögd be a telefonodba vagy csapj fel egy szótárat, de nem kell kikeresni minden egyes jelzőt és határozószót.

5. Lapozz vissza!

         Vagy csak olvass el újra és újra egy sort. Ha például találsz egy új nyelvtani szerkezetet vagy egy jó szófordulatot, próbáld memorizálni- hidd el, sokat (de tényleg nagyon sokat) segít majd a szövegalkotásban!



Mit tennétek még hozzá? Melyik ponttal nem értetek egyet?

1 megjegyzés:

  1. Ha mégis szótárazol, az elektronikus szótárgép jobban megfér az olvasott könyv mellett, mint a papírból készült szótár.
    Az ismeretlen szavakat (kifejezéseket) papírcetlire is ki lehet írni. Elég őket utólag kiszótárazni.

    VálaszTörlés